|
|
|
|
הקמת גינה אורגנית משפחתית |
|
|
הקמת גינת ירק אורגנית משפחתית- באדיבות החווה האורגנית במרחביה
איך מקימים בקלות גינה אורגנית ב-5 שלבים, ומה שותלים בה. כל שלבי הקמת הגינה מבחירה והכנת השטח, דרך בחירת הירקות ועד הגשת הסלט לשולחן הארוחה המשפחתית.
ערכה להכנת הגינה לקראת הקיץ, באדיבות החווה האורגנית במרחביה
בדיוק עכשיו, בתחילת הקיץ אלה הימים הטובים ביותר לפרידה מהמחשב והטלוויזיה ולמעבר לפעילות משותפת לכל הגילאים: הקמת גינת ירק אורגנית.
אין תירוצים וגם מי שלא גר בבית קרקע עם שטח גדול יכול להניח עציצים גדולים על אדני חלונות שיניבו תוך תקופה קצרה תוצרת בריאה ומפוארת לכל קערת סלט.
זוהי פעילות בין דורית נפלאה היוצרת עניין, התפתחות, חיזוק הקשר ולמידה משותפת לקטן שבילדים ועד לסבא רבא. השהייה עם הילד בגינת הירק מחזקת אצלו את הקשר והאהבה לטבע, את הכבוד לצומח, לחי ולסביבה ואת ההכרה כי אנחנו חלק ממערכת חיים שלמה.
זוהי הזדמנות לילדים להיות שותפים לתהליך משפחתי ממושך ומניב תוצאות ממשיות שייחקק בזיכרונם כחוויה מעצימה ומלאת אושר. הילדים יהיו שותפים בכל שלבי הקמת הגינה מבחירה והכנת השטח, דרך בחירת הירקות ועד הגשת הסלט לשולחן הארוחה המשפחתית.
אז איך מקימים בקלות גינה אורגנית ב-5 שלבים:
1. בחירת המיקום כדאי לבחור פינה שחשופה לשמש לפחות 6 שעות ביממה.
אם בוחרים חלון כדאי שיהיה רחב כך שיהיה מקום לעציץ גדול (או כמה).
אם מדובר על בניין משותף עם פיסת קרקע זוהי הזדמנות להזמין משפחות נוספות וליצור עניין קהילתי מקרב לבבות.
אם ברשותכם גינה אפשר לשתול ירקות בערוגה נפרדת או בין פרחי הנוי. צמחי הירקות יפים ומשתלבים באופן מושלם בין הפרחים.
2. טיוב ותיחוח הקרקע ירק טוב גדל בקרקע בריאה.
בשלב זה יש צורך לפזר קומפוסט אורגני. מדובר על זבל עופות או פרות, שיירי מזון וצמחייה שעברו תהליך פירוק טבעי.
קומפוסט משובח לא מסריח. הוא יזין את האדמה ויספק כר פורה לשורשים להתפתח, כאן אין חוקים וכמה שיותר יותר טוב. את הקומפוסט רוכשים בשקים במשתלות או חממות אורגניות. לאחר מכן עוברים לפעולת התיחוח.
יש להפוך את האדמה באמצעות את חפירה, קלשון או מתחחת ידנית קטנה עד לעומק של 30 ס"מ (בעציץ יש לערבב את כל האדמה), פעולה זו מטמינה את הקומפוסט באדמה, מאווררת, מרככת ומעודדת פעילות מיקרו אורגניזמית, מה שיאפשר לשורש להתחפר בקלות וליהנות ממצע מזין ובריא.
כל זה יבוא לידי ביטוי במראה הירק, בטעמו ובמרכיבים התזונתיים הבריאים שהוא יספק לכם. שימו לב, איפה שגדלו עשבים שוטים האדמה בריאה. באזורים קרחים צריך להזין יותר.
3. השקיה והמתנה עכשיו משקים. אין צורך להציף וגם חבל על כל טיפה. הכוונה לשמור על קרקע לחה במשך שבוע.
החומרים הטובים מהקומפוסט יחד עם המים וחום השמש יתמזגו באדמה, אולי בימים אלו תתחיל נביטה מזרעי עשבים שהיו באדמה, כדאי לנכש אותם ולנקות לקראת היום הגדול. למי ששתל בחצר מומלץ להשקות בטפטפות מחוברות לברז עם מסנן ווסת לחץ.
הטפטפות חסכוניות מכיוון שקצב ההשקיה מבוקר ותהליך האידוי איטי ולא בזבזני.
אם שתלתם בעציצים ילדים ישמחו למשפך שיהפוך את החוויה למענגת ומרעננת. בימי הקיץ מקובל לחשב כשלושה ליטרים על כל מטר מרובע, אבל כמובן שלא מדובר על מדע מדויק, צריך להרגיש אדמה מעט לחה.
4. ביקור בחממה או משתלה זה שלב פשוט ביותר- הקפידו לרכוש שתילים אורגנים.
השקעתם עבודה בגינה? תשקיעו גם בבריאות. עלות השתילים האורגניים לא יקרה יותר מהרגילים (1-2 שקלים), כך תבטיחו לעצמכם ירק נקי מחומרים כימיים וכזה שלא עבר תהליך של הנדסה גנטית, ירק אורגני הוא נקי, בריא ועמיד יותר. אם תקנו שתיל ולא זרעים תהיו בטוחים שרכשתם ירק ע"פ עונתו. תנו לילדים להשתתף בבחירה, זה מקנה להם תחושת שליטה ובטחון עצמי. אם לא מצאתם שתילים, בשוק יש שקיות עם זרעים אורגנים עליהן מציינים עונה מומלצת לשתילה. אצל המוכר אפשר להתייעץ לגבי מרווחי שתילה. מומלץ לשתול ירקות בפרקי זמן שונים- אם תקנו 10 שתילי חסה תקבלו בשבוע אחד 10 חסות, שתלו שתיים כל שבוע.
קחו בחשבון את הכמות, המטרה היא להגיע לאספקה שוטפת של ירקות לבית.
5. הקטיף והארוחה זה היה כל כך קל, לאחר תקופה הטבע כבר עשה את העבודה והגיע היום הגדול- קוטפים ירקות בשלים.
תנו לילדים סל כי ככה זה הכי נעים.
אפשרו להם להזמין את כולם לארוחה שהיא גאוותם ופרי יצירתם.
היו גאים גם בעצמכם כי נתתם לילדים מתנה, תהליך טבעי, פשוט ועוצמתי. בסיבוב הבא כשהם מלאי ניסיון תנו להם לשתול גם שיחי תות, אז זה כבר ממש ממש נחשב.
מה שותלים חוץ מירקות העונה?
תבלינים : זעתר, נענע, לימונית, עירית, תימין, אורגנו, רשאד...תבלינים ידועים כמרחיקי מזיקים, גם יפים וגם משדרגים כל מתכון.
עצים: עצי פרי משלימים את עיצוב הנוף. אצלנו כל ילד שנולד מקבל עץ משלו שנותן פרי בתקופת יום ההולדת.
החוויה של עץ בגילך שחוגג כל שנה עם פירות טריים מלווה אותם כל השנים אבל בכל גיל חשוב לשתול עץ והחוויה של עץ שגדל יחד איתך מספקת פרספקטיבה בריאה על הזמן שלנו על פני האדמה ועל כך כי גם אנחנו חלק מהמכלול.
פרחים לאכילה: זה כבר למי שממש רוצה להרשים את האורחים, אבל זה יפה, משתלב מדהים בין הצמחים, מוסיף טעם- אז למה לא? אמנון ותמר, פרחי לוונדר, גרניום לימוני וכובע הנזיר. |
|
|
|
|
|
|
|
מידע נוסף
להצטרפות |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|