חדשות ועידכונים
אופק לגן- מוצרים לגני ילדים

ליאורה שלזינגר-קורס

מניעת נפילות בעת טיפול והחתלה

אוגדן הנחיות - משרד החינוך

קבלת אישור ראשוני להפעלת מסגרות לפעוטות 0-3

מידע בנושא מטפי כיבוי אש

מצוק- לחצן מצוקה

חוזר משרד הבריאות-מחלות מדבקות

כנס פתיחת שנה

לכל המבזקים
 
 
 
 
 
 
 
 
הרשמה לאתר
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת המייל שלך: 
 
 
 
 
דף הבית >> מרכזיה פדגוגית >> חגים ומועדים >> פורים >> פחדים בגיל הרך והקשר שלהם לחג פורים\ אוניברסיטת תל אביב

 

 
 
 
פחדים בגיל הרך והקשר שלהם לחג פורים\ אוניברסיטת תל אביב
 
פחדים בגיל הרך והקשר שלהם לחג פורים

חג הפורים, ומנהג התחפושות הקשור אליו, מעוררים התרגשות רבה, צהלה ושמחה, אולם גם חששות ופחדים. רוב הילדים נהנים, אולי להתחפש ביום החג, אך ישנם גם כאלו שלא. הצעירים שבהם, יכולים אף להביע חששות.

במידעון זה אנו רוצות להרחיב את נושא הפחדים הבאים לידי ביטוי אצל ילדים בגיל הרך ולקשר את הנושא לחג פורים הקרב. נמנה את מקורות הפחד והביטויים שלו על פי שלבי ההתפתחות של הילד, התמודדות ההורים עם נושא הפחד בכלל, ולקראת פורים בפרט.

ילדים חווים פחד באופן שונה ממבוגרים
פחד הינו נושא שנוגע בכולנו מבוגרים וילדים כאחד: "הפחד הוא תחושה, הרגשה עמוקה אותה כולנו חווים במצבים בעוצמות ובתדירות שונה. כמו כן הפחד נחווה על ידי כל אחד בדרך שונה". הילדים חווים את העולם בדרך שונה מאוד מהאופן שבו אנו המבוגרים חווים אותו. יכולת השיח, החשיבה והשפה העשירה של ילדים נוטה לבלבל אותנו המבוגרים, ולגרום לנו לחשוב כי תפיסת עולמם זהה לדרך תפיסת העולם שלנו. אחת מדרכי הביטוי לתפיסת העולם באופן שונה הוא הפחד.

נבחן תחילה את הפחדים המופיעים בראשית חייו של התינוק. אנו מתקשים להגדיר את רגשותיו של התינוק במדויק, אך ניתן לראות סימנים המשדרים פחד מולד כגון רפלקס מורו,  הגורם לגופו של התינוק להירתע לאחור, ידיו נפרשות לצדדים ואז ידיו מתכנסות והגוף מתכווץ. (תפקידו של אפקט מורו הינו לאותת לסביבה מתי הגרייה לה חשוף התינוק היא חזקה מדי,למשל  כאשר הוא שומע רעש חזק). תגובת ההורים הראשונית לסממנים צריכה להיות הנמכת עוצמת הגרייה שלה נחשף התינוק.

פחד בקרב תינוקות מגיל חצי שנה
מגיל 6-8 חודשים מתחילים הילדים לפתח  חרדת זרים וחרדת פרידה. הופעתם של פחדים אלה מעידה על יכולתו של התינוק להבחין בין המבוגרים המטפלים בו באופן קבוע לבין האחרים. ככל שהילד גדל, הוא לומד שכאשר אימו לא נמצאת לידו היא ממשיכה להתקיים. כך בהמשך, כאשר היא תלך, הילד יודע לצפות לשובה. באופן כזה חרדת הנטישה הולכת ונעלמת. ניתן לצפות בהתנהגות זו בכיתת התינוקייה אשר במעון. כך לדוגמא, בתחילת השנה תגובת הילד לצוות היא של בכי וחשש ובחלוף הזמן ניתן לראות כי הילד הולך בשמחה לזרועות המטפלת. תהליך זה מתרחש בסמוך להתגברות על חרדת הפרידה בעקבות היכרותו עם המטפלת וההבנה של הילד כי הוריו יחזרו. הורים יכולים לעזור לילדם לחוש ביטחון ולהתגבר על הפחד בשלב זה, על ידי משחקים שונים, כגון "קוקו", "מחבואים", השמעת קול בחדר אחר ולימוד בהדרגה שהם הולכים וחוזרים, ובאופן ספציפי להתמודדות עם פרידה ראו מידעון ועוד ינואר.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

* באדיבות אוניברסיטת תל אביב
 
Back  
 
מידע נוסף
להצטרפות
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
אודותינו
דבר היו"ר
סגל ההנהלה
כיצד להגיע
 
 
 
תוכן
מאמרים
אינדקס גנים
לוחות
פורום
 
 
הצטרפות
טופס הרשמה
למה אנחנו?
מידע לגננת
עדכון פרטים
 
 
פריסה ארצית
רכזות אזוריות
השתלמויות
ספקים
שיתופי פעולה
 
org.hiba@gmail.com  |  טלפון : 1-700-70-38-70  |  כתובת: שד' משה דיין 154 ירושלים
 
לייבסיטי - בניית אתרים